Program za Zagreb

Ušli smo u politički život 2017. pod krilaticom Zagreb je NAŠ! kako bismo promijenili način upravljanja gradom, vratili grad građanima i građane u politiku.

  1. Kako je nastao ovaj program?

    Protekle četiri godine organizirali smo građane u kvartovske grupe, djelovali s njima kroz zborove građana, mjesne odbore i gradske četvrti, i bili oporba u Gradskoj skupštini koja je pokazala brigu i znanje bez presedana. Nastavak je to desetljeća i pol angažmana protiv privatizacije javnih dobara i koruptivnog upravljanja, borbe za očuvanje grada, njegovih potencijala i kvalitete života u njemu. Na ove izbore izlazimo kako bi nam građani dali mandat da Zagreb doista i promijenimo.

  2. Zašto je potreban?

    Nakon dvadeset godina Zagreb će u svibnju 2021. promijeniti vlast. U ta dva desetljeća Zagreb je od grada velikih društvenih, komunalnih i ekonomskih potencijala postao zapuštenim gradom: opterećen dugovima, štetnim projektima i ruševnim mostovima, nefunkcionalnim prometom, cijevima koje cure i zameten otpadom. Gradom koji je nakon potresa, poplave i pandemije nespreman suočiti se s izazovima socio-ekonomske krize, starenja stanovništva i klimatskih promjena. Mi MOŽEMO! Zagrebu donijeti oporavak i novi uzlet!

  3. Koji su naši zadaci?

    Ovim programom postavljamo ambiciozne zadatke —naš pogled nije usmjeren tek prema idućim izborima, već je vizija koja seže puno dalje, do 2030. Dugoročno planiranje je ono što je u protekla dva desetljeća kronično nedostajalo gradu vođenom kratkoročnim kalkulacijama. Ekološku tranziciju i obnovu od potresa sagledavamo kao priliku i zamašnjak za dugoročni razvoj grada. Istodobno, program polazi od činjenice da je grad prezadužen i da mu je potrebno krizno upravljanje. Naš program je utoliko oprezno ambiciozan i realistično oprezan.

Želimo ne samo promijeniti politiku, nego promijeniti ovo društvo. Da bismo to postigli, prvo ćemo promijeniti način na koji se gradom upravlja.

Ovom vizijom Zagreb će postati

Odgovoran i učinkovit

Polazište našeg programa je zaokret u modelu upravljanja gradom. Uvest ćemo kvalitetne standarde rada i stručno zapošljavanje, kompetitivnu javnu nabavu uz ostvarivanje društvenih i ekoloških ciljeva, savjesno upravljanje imovinom za ekonomičan i pravedniji razvoj grada. Reorganizirat ćemo upravljanje Zagrebačkim holdingom i objediniti poslovne funkcije i procese. Proračun će biti fiskalno transparentan do pojedinačnih ugovora, a rad uprave moći ćete pratiti kroz prikaze ključnih pokazatelja.

Partnerski i participativan

Namjesto šerifovanja bez plana grad ćemo otvoriti građanima. Procese donošenja planova učinit ćemo dostupnijima promjenom procedura i digitalnim alatkama. Unaprijedit ćemo civilnu zaštitu kako bi solidarni građani i inicijative mogle učinkovito doprinijeti u kriznim situacijama. Kulturne centre otvorit ćemo kvartovima, a ustanove stvarateljima i publici. Demokratizirat ćemo upravljanje gradskim poduzećima uz sudjelovanje predstavnika radnika, korisnika i stručnjaka.

Zelen i razvojan

Konstrukcijski i energetski obnovit ćemo potresom narušeni grad - ulice, škole, domove. U vrtićima i školama uvest ćemo zdrave obroke iz zelene nabave od OPG- ova iz okolnih županija. Konačno ćemo riješiti problem otpada, zatvoriti Jakuševec i postaviti temelje kružne ekonomije. Preusmjerit ćemo Zagreb prema obnovljivim izvorima energije, solarima na krovovima i proizvodnji zelenih tehnologija. Uspostavit ćemo kontinuiranu suradnju sa znanstvenom zajednicom i gospodarstvom kako bismo dobili inovativna komunalna rješenja i kreirali nova radna mjesta. Širit ćemo tramvajsku mrežu, izgraditi biciklističke magistrale i smanjiti gužve. Povećanjem javnih zelenih površina, očuvanjem potoka i pošumljavanjem Zagreb će postati zdraviji i otporniji na vrućine.

Pravedan i dostupan

Primarna zdravstvena zaštita bit će dostupnija mjestu stanovanja, a zdravstveni radnici dobit će bolje uvjete rada. Socijalnim inovacijama odgovorit ćemo na izazove poput starenja stanovništva, narušenog mentalnog zdravlja, nestandardnih oblika zaposlenja. Sustavno ćemo unaprjeđivati položaj osoba s invaliditetom, ovršenih i beskućnika, povećat ćemo broj domova i značajno poboljšati usluge u zajednici kako bi osobe starije dobi i osobe s invaliditetom mogle živjeti u svojim kućanstvima. Uvest ćemo rodno-ravnopravno prostorno planiranje, osigurati obuhvatnu pomoć za žrtve obiteljskog nasilja i stvarati uvjete za rodno uravnoteženu raspodjelu skrbi. U škole ćemo uvesti građanski odgoj i obrazovanje te vratiti zdravstveni odgoj.

Policentričan

Građane ćemo aktivno informirati o projektima izgradnje u njihovim kvartovima. Proširit ćemo mrežu javnog prometa i integrirati javno-prometnu mrežu Zagreba i okolnih županija. Osigurat  ćemo nove domove zdravlja, centre za mlade, kulturne sadržaje i odgojno-obrazovne ustanove u dijelovima grada u kojima društvena infrastruktura odavno ne prati doseljavanje novih stanovnika. Stvorit ćemo uvjete za masovno uključivanje u rekreacijski sport diljem grada. Nositelj politike tog ujednačenog razvoja bit će naše kvartovske grupe i rad s građanima u svim gradskim četvrtima, a vizije tog ujednačenog razvoja naći ćete u kvartovskim programima.

Program koji je pred vama rezultat je rada 200 ljudi najrazličitijih znanja i iskustava iz redova naših tematskih i kvartovskih grupa.

On je odgovor na zabrinutosti gotovo 10.000 građanki i građana koji su s nama podijelili svoje probleme—a često i načine kako ih riješiti—ispunivši naš anketni upitnik. Zagreb je NAŠ! jer pripada svim njegovim građanima, svima koji u njemu žive i svima onima koji će u njega tek doći. Zato vjerujemo da program koji je pred vama nudi odgovore kako ga takvim učiniti i nadamo se da daje poticaj svima da se uključe u izgradnju otvorenog, socijalno pravednog i ekološkog grada 21. stoljeća. Grada kojeg MOŽEMO! stvarati zajedno - borbeno i sa znanjem.